cropped-20220623_2041280-1-scaled-1.jpg
DSC_2943
DSC_2567bw
402156625_24590077287243284_8218879077284783991_n
previous arrow
next arrow

Na téma stáčení lahví protitlakem

Dnešní stáčení lahví na plzeňský pivní adventní kalendář (PAKO2023) mě přimělo v tomuto příspěvku. Natočil a nafotil jsem jak to dělám já při mém nejlepší, vědomí a svědomí. Byla by totiž hrozná škoda si pokazit pivo v té této finální fázi jeho cestou vaším domácím pivovárkem.

Já používám protitlakovou stáčečku od Honzi Kuruce . tzv. Kurucovka. Je to velký pomocník pro kvalitní stáčení. Veškerá vedení si nejprve vysanituji vydezinfikuji – jak pivní tak plynové. To samé provedu s lahvemi, končím bezoplachovou chemií. Na co určitě nezapomeňte co se sanitace a dezinfekce týká je odkapávač, i tam není ideální prostředí na to, aby se tam něco v době odstávky nepomnožilo. Vydezinfikuji víčka a může se začít 😊 Toto vše mi zabere cca 30min.

Narazím kyvetu/keg, zdvojené CO2 vedení nastavím regulátorem na 1,5bar, profouknu a odtočím cca půl piva pryč. Pomocí CO2 profouknu stáčecí cestu, abych tam neměl zbytky pěny a nasadím řádně odkapanou láhev a pořádně vypláchnu CO2– viz video. Zde jsem stáčel ležák, tak lehce na několikrát profouknu, 1x úplně vypustím, znovu napustím CO2, lehce odeberu tlak z lahve a pustím pivo. Pakliže stáčím něco studeně chmeleného tak úplně upuštění tlaku z lahve udělám 3x. Během stáčení lahve si umyji ruku v bezoplachovce a připravím víčko na magnet v mé víčkovačce (byla by škoda to pokazit kontaminací víčka).

Jak je lahev plná, upustím tlak, vyndám lahev ale ještě ji před koncem doplním a rozpěním tak, abych v zápětí víčkoval do „kopce“ pěny, aby mi tam nezbyl opravdu žádný O2 (jak již víte, nemám ho rád 😊 ) No a tak pořád dokola, při takovéto přípravě plním cca 1lahev za minutu a nebo za 1min a 10s při stáčená něčeho studeně chmeleného (díky delšímu výplachu CO2) . Vše by mělo být přehledně vidět na videu.

Třeba Vám to někomu pomůže vylepšit vaše domácí stáčení piva.

Tak užívejte advent! My tu jdeme v Božkově přeskládat PAKO 2023 (Pivní Adventní kalendář) a trochu tu něco přechutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *