cropped-20220623_2041280-1-scaled-1.jpg
DSC_2943
DSC_2567bw
402156625_24590077287243284_8218879077284783991_n
previous arrow
next arrow

Na téma nealko pivo

Cca 90ti z vás jsem v posledních 2 dnech zaslal na vyzkoušení kvasinky na nealkoholické/nízkoalkoholické pivo od Fermentis LA-01 (jako byl to mazec… ). Pro domácí vaření je svým způsobem jedno, jestli má výsledné pivo 0,5 nebo 0,9 % alkoholu, jednoduše si dáš 1-3 a můžeš jet kam chceš 😊

Spousta z Vás se mnou v chatu řešila co od toho čekat, jak se k tomu chovat popř. z čeho to vařit. A proto tento příspěvek, do kterého chci sepsat své zkušenosti z cca 7 várek nealka a nějaké doporučení, které není nutné brát jako dogma…prostě tak to vidím já 😉

Je příjemné si doma natočit něco dobrého i v případě, kdy vím, že musím za chvíli řídit, nebo přijede návštěva autem, těch důvodů proč si dát dobré nealko je prostě spousta.

Proto jsem to také cca před 2 lety prvně zkusil. Obecně jsem vařil várky mezi 8 – 12 plato, kde jsem docílil právě mezi cca 0,5 – 0,9 % alkoholu. Kvasnice LA-01, prokvasí jen ty nejjednodušší cukry (glukózu, fruktózu a sacharózu) a zbytek tam zbyde, je potřeba být tedy při vaření – hlavně již ve studené fázi – velice opatrný na jakoukoli kontaminaci.

Běžně kvasím při 17-18 stupních (teplota mladiny – dávám cca 15g/20l) , což se mi dlouhodobě osvědčilo. Kvasnice sypu většinou přímo na hladinu do plné kvasné nádoby (zákvasná teplota je 20st a pak hned klesám níž). Konec kvašení je běžně do 24hodin, výjimečně to trvá o pár hodin déle. Celkové prokvašení je kolem 10% dle rmutovacího schématu.

Pak hned pivo schladím, udělám CC a teprve v tuto chvíli studeně chmelím, když jsem to udělal dříve při 3. várce již při 18st a pak neměl 3 dny čas se tomu věnovat, tak už mi to chytlo paralelní následné kvašení něčím, co jsem tam buď přidal s chmelem a nebo to tam už prostě bylo z várky. Pak už to s nealkem nemá nic společného 😊 a ani chuť se úplně nemusí povést 😉 Prostě to pivo nemá alkohol na to aby se bránilo. Takže od té doby jen opravdu studené chmelení na 5 dnů a pak stáčím, po dalším týdnu už piju.

Co se týká sycení, nedoporučuji dextrozu, chtě-nechtě to pak musí být delší dobu na vyšší teplotě a je to prostě risk, tzn nucené sycení a nebo kvašení pod tlakem, ale díky rychlosti kvašení si to musíte pak hodně ohlídat 😉 ale je to jen doporučení…

Co se týká surovin… Spíše pracuji s voňavými chmely, tzn. styl IPA (ALE), ale zkoušel jsem již i single HOP Blues (český chmel) a také to nebylo špatné. Jestli je to spíše typově ležák nebo ALE ovlivníte právě chmelem. Já většinou vařím „mulťák“, jak mu říkám a při něm používám třeba 6 druhů chmelů, které se chuťově navzájem příjemně doplňují a vytvoří to parádní komplexní chuť, když spoustu lidí na první dobrou nepozná, že se jedná o nealko. Ale určitě nebude špatně ani nějaký dobrý SH. IBU počítám na 30-48 dle toho zda vařím 8 až 12…díky zbytkovému cukru je dobré to akurátně vyvážit hořkostí…pak je to paráda, ale každému dle jeho chuti a zkušeností.

Slad používám většinou světlý PaleAle (cca 75%), Carapils 5% , Ovesné vločky 5% – přidají parádní hutnost, Ovesný slad 5% – stejně jak vločky a mám vyzkoušeno, že si s ním pivo zachová parádní HAZY styl. Pak už jen trochu něčeho na korekci barvy (posledně jsem dal 8% melanoid light) a nic nebrání tomu si to upravit dle svého uvážení.

Slíbil jsem, že se podělím o své zkušenosti, tak tady jsou 😊 Budu rád za ty vaše na oplátku… Pivo mám celou dobu v keezeru a průběžně čepuju…když někdy není „nealko sezona“ tak tu vůbec nevadí, v chladu mi vydrželo i 6 měsíců a i poslední bylo parádní, jen už ne tolik voňavé.

Jestli jsem na něco zapomněl, tak doplníme v diskuzi. Přeji hodně štěstí při vaření nealko stylu a jsem rád, že jsem mohl podpořit tolik domácích sládků v tomto krásném koníčku a to díky kvasnicím, které daroval pivovar PROUD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *