cropped-20220623_2041280-1-scaled-1.jpg
DSC_2943
DSC_2567bw
402156625_24590077287243284_8218879077284783991_n
previous arrow
next arrow

Na téma startér – a proč vlastně startér?

No za mě je to hlavně o tom, že si vytvořím téměř dokonalou startovací dávku odpovídající mé potřebě velikosti várky. Jen mimochodem je to i při dnešní ceně kvasnic i jistá forma ušetření, ale to není ten hlavní důvod, to už je jen příjemné pozadí. A nejen že máme dostatečné a správné množství kvasnic, ale získáme tím tzv. jedničky (tzn. jednou otočené kvasnice) (0. jsou v pytlíku), které mají daleko lepší formu, vitalitu, rychlost, kratší LAG fázi a mimochodem tím eliminujeme případnou již horší formu sušených kvasnic v pytlíku. Prostě samá pozitiva a sociální jistoty 🥳🍻

A co k tomu potřebujeme? Magnetickou míchačku ideálně s teplotním čidle a dohřevem k udržování potřebné teploty (nebo místnost, kde se teplota blíží té ideální pro kvašení startéru) + magnetickou střelku, Erlenmayerovu baňku (tzv. Erlenku) potřebné velikosti dle objemu vašich várek, maltózu (sladový výtažek), jeden pytlík kvasnic (pro větší várky se pak dostáváme do většího množství) , hrnec, něco na rozmíchávání, vodu a hořák. A hlavně!!! Dokonalou čistotu, sanitaci a dezinfekci všeho, co se startérem přijde do styku…jinak si vychováte úplně jiné „národnosti“ kvasnic 😃

Nebudu tu řešit jaké množství maltózy, vody apod., to vše najdete např v kalkulačce na homebrewmap.com. Jen zmíním, že dle toho co kvasím (plánované OG) a kolik toho kvasím (cca 40-80l) tak mně postačí Erlenka 5l , na jeden startér mi postačí 1 pytlík kvasnic a cca 350-550g maltózy a do 3,5l vody.

Je to jedna z prací, kdy se uchyluji do kuchyně, jelikož dole ve sklepě nemám malý hořák na plyn. Jelikož už mám za sebou opravdu nespočet startérů, vyhýbám se mnoha prvotním přešlapům, se kterými se s vámi chci podělit. Ten kdo startér již dělá, tak samozřejmě ví, ale kdo ještě ne tak se třeba rád přiučí 😉

Začnu tím, že si dám do rychlovarné konvice ohřát co nejvíce vody se do ní vejde. Cca 1,5l vody dám ohřát do velkého otevřeného hrnce s velkou rezervou. Když už má voda přes 50st odhadem, tak v ní rozmíchám vhodným míchadlem maltózu….při nevhodném míchadle se hodně lepí, zhrudkovatí a trvá déle než se rozpustí. A proč to vlastně nerozdělám rovnou do Erlenky? No při varu to velice rádo prvotně vzkypí a pak máte parádní sopečnou činnost, která chvíli nejde zastavit (mnohokrát jsem po svém působení musel uklízet půlku kuchyně 😊 ) Takže proto v hrnci, provařím 10min a pak přes trychtýř nebo přes odměrku se zobáčkem přeliju do erlenky, kterou dám také na hořák. Do erlenky pak doleju vodu z rychlovarné konvice do přesně požadovaného objemu starteru. Provařím opatrně a pomalu cca dalších 10min, vše se tak v erlence dobře vysterilizuje. Po celou dobu už v ním mám magnetickou střelku…a proč? Nejen kvůli sterilizaci, to bych jin tam mohl fouknout až při varu, ale mnozí už jistě tuší…. Ano, dlaší sopečná činnost je tím zažehnána, to byste něvěřili co to udělá, když to tam hodíte dodatečně 😃

Po převaření vypnu hořák…ono to ještě cca minutu vaří a zatím si připravím staniol, který buď vypálím nad plamenem hořáku a nebo vypeču v troubě….pozor, ne dlouho nad plamenem…rád hoří 😉 Zavřu tím erlenku a dám chladit do dřezu plného vody (erlenka tyto teplotní přechody v pohodě zvládá). Cca po 30min je vychlazeno – chceme něco mezi 20-27st pro ty co mají ohřev a 27st pro ty co ne). Opatrně nasypu kvasnice (otevírám „desprejovanými“ nůžkami – ano i zde může číhat kontaminace), lehkým pohybem erlenky rozhodím po celé hladině a nechám 15-20min rehydratovat. Po té vložím vysanitované, vydezinfikované a „desprejované“ pouzdro na teplotní čidlo se sondou , pečivě opět obalím řádně vypáleným staniolem, nastavím 27st (idelani teplota pro množení kvasnic) a začínám míchat magnetkou. Postupně přidávám 5min a ve finále se ustálím někde cca na 1500otáčkách. Takto nechám kvasit startér ideálně 48hodin (někdy stačí i 36) a v den várky dám celou erlenku do 2st (spodek lednice), kde během dne kvasinky krásně sednou dolů. Jak mám připravenou mladinu tak vyndám, vyleju opatrně zbylou tekutinu, naleju trochu zchlazené mladiny, pořádně protřepu (tím i provzdušním) a zakvasím. Kvasnice začínají pracovat prakticky okamžitě.

To je asi tak vše, co jsem vám chtěl na toto téma říci, pakliže jsem něco opomněl, doptejte v komentářích pod, jako vždy rád odpovím, pokud budu vědět! Přikládám fotky a krátká videa pro lepší představu 😎 Tak dej Bůh Štěstí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *